|
|
Forum moderator: Agena, ananda, Nihil |
Форум - Архив на Okultno.info Форум Магия Практики За хармонизиране (Практика) |
За хармонизиране |
Тази практика ни спомага да достигнем т.нар.психологическо състояние на магьосника-точно онова,което е нужно при изпълнението на ритуали.Понякога подобно състояние може да възникне и внезапно у хората и тогава онова,което вършат,сякаш се сбъдва по-бързо и се получава по-лесно.Тогава усещаме цялостност на личността си и осъзнаваме напълно всяко свое действие.Трудното е да се научи човек да го прави на произволно място и в произволно време.
Състоянието на магьосника можем да си представим като петолъчна звезда/пентаграма/.Върхът на звездата е главата на човека,страничните лъчи са ръцете му,а долните лъчи-краката.Върхът на звездата символизира нашия вътрешен Аз.Останалите 4 лъча са 4-те стихии-Вода,Огън,Въздух и Земя.Само че в случая не трябва да се разбират дословно 4-те природни стихии,а човешки качества.Въздухът ще е интелекта,Водата-интуицията,Огънят-емоциите,Земята-волята.Състоянието на магьосника се достига тогава,когато нашето Аз властва над всички тези стихии и те са хармонично настроени. Ако звездата не е изправена,а наклонена,то тогава значи,някоя от вътрешните ни стихии е надделяла и тогава няма да сме в състояние да окажем влияние върху случващото се.Ако Въздухът е повече,тогава "летим" в облаците,прекалено зацикляме върху мислите си и т.н.Ако има много Вода,то тогава вместо интуиция,настъпват страх и фантазия-от това произлизат разни психопатии и депресии.Ако има повече Огън,тогава ни води не разума,а страстите и желанията,емоциите,човек действа безотговорно и може да навреди на себе си и на околните.Ако има преобладаваща Земя,човек се скрива на безопасно място,затваря се в себе си и не иска да излиза оттам. Ето какво е упражнението за хармонизиране: Заемете позата на звезда.Краката са на разстояние,малко по-широко от това на раменете,ръцете са вдигнати нагоре и встрани.Посоката,в която ще застанете,има значение. От 5 до 11 часа сутринта застанете с лице на изток. От 11 до 18 часа-на юг. От 18 до 23 часа-на запад. От 23 часа до 5 часа сутринта-на север. Упражнението продължава около 15-20 минути. 1.Направете три дълбоки вдишвания и издишвания.Постарайте се да усетите тялото с в цялост и задръжте това усещане в продължение на 1-2 минути. 2.Пренесете вниманието си върху точката между веждите,наречена "третото око".Представете си,че там е концентриран вашият Вътрешен Аз.Почувствайте как тази точка се изпълва с енергия и сила,как се сгрява.Трябва да усетите там лека тежест,топлина и вибриране. 3.След като изпитате горното,насочете вниманието си към дясната ръка.Съсредоточете се върху "въздушните " си качества.Мислете за безграничните възможности на своя интелект-колко е силен,каква добра памет имате,как можете да решавате сложни задачи.Запомнете това усещане.В дясната си ръка може да почувствате топлина.Когато ви стане ясно,че дясната ви ръка се е "напълнила" със силата на ума ви,пренесете вниманието си върху дясното стъпало и помислете за "водните" си качества-интуицията,способността да предвиждаме.Ако смятате,че тези качества са слабо изразени у вас,все пак,мислете си как са добре развити и че рано или късно ще се появят.Запомнете това усещане и изпълнете с него дясното си стъпало. 4.Сега се съсредоточете върху лявото стъпало и отново се концентрирайте,само че този път върху "земните си качества"-воля,търпение,целеустременост.Когато напълно ги усетите,фиксирайте ги в лявото стъпало и се прехвърлете върху лявата длан. 5.В лявата длан са "огнените" качества-желание,страст,емоции:любов,състрадание,радост,гняв,завист,обида и др.Почувствайте как тези емоции ви изпълват ,запомнете това състояние и го фиксирайте в лявата си длан. 6.Сега направете дълбоко вдишване,а при издишването се концентрирайте върху точката на Вътрешния Аз,върху "третото си око".Оттам започнахме упражнението,с тази точка и завършваме,за да затворим пентаграмата.Сега си спомнете усещанията в 4-те точки,върху които се бяхте съсредоточили по-рано.Мислете обаче за тях,като за нещо странично/гледайте ги като страничен наблюдател,без да ги оценявате/.Не отдавайте предпочитание на никое усещане.Сега всички ваши вътрешни стихии са уравновесени и подчинени на Вашето Аз.Точно това е състоянието на магьосника.Ако смятате,че няма уравновесяване и някоя емоция пак преобладава,повторете отново упражнението.Бъдете търпеливи-ако не се е случило сега,ще се получи следващия път,независимо дали ще е третия,десетия и т.н.,но ще стане! 7.Завършващото действие е да превърнем позата си действително във формата на звезда-оставаме в изходното положение на упражнението.Отново пренасяме вниманието си към лявото стъпало.Мислено изтегляме линия от нея към точката "Аз",от точката "Аз" пък спускаме линия към дясното стъпало.От дясното стъпало прекарваме линия по диагонал към лявата длан,от лявата длан-към дясната длан и оттам завършваме с лявото стъпало.Линиите,прокарани така,начертават мислена пентаграма.Цялата тази позиция напомня за Витрувианския човек на Леонардо да Винчи.Пробвайте да си представите начертаната пентаграма в искрящо син цвят. 8.С това упражнението е изцяло завършено.Вдишайте дълбоко ,свийте ръцете си в юмруци,а при издишването ги разтворете.Правете това упражнение винаги,щом почувствате нужда,но минимум поне един път в месеца.
|
| |||
| |||