|
|
Forum moderator: Agena, ananda, Nihil |
Форум - Архив на Okultno.info Форум Магия Практики Медитация,подпомагаща отслабването (Практика) |
Медитация,подпомагаща отслабването |
Усамотете се и се абстрахирайте от странични шумове.Заемете поза лотос с изправен гръб,но ако ви е трудно дълго да се задържите в нея,изберете друга,която ще ви е удобна,като важното е да сте върху твърда повърхност,а краката ви да опират о пода.
Пуснете си спокойна,нежна музика,подходяща за медитация,като избягвате класическата музика-самата музика не трябва да е много емоционална и да ви отвлича от онова,което правите.Затворете очи.Съсредоточете се върху дишането си и онова,което правите.Направете дълбоко вдишване и бавно дълбоко издишване,като си представяте как въздухът преминава във вашето тяло,изпълва го изцяло и също така плавно излиза навън.Сега внимавайте за дишането!Представете си,че струите въздух,които влизат във вас при вдишването през носа имат някакъв цвят.Като за начало ги оцветете в любимия си цвят.Все пак,добре е този цвят да е напр.златист.Визуализирайте как оцветения въздух изпълва дробовете ви.Представете си аромата на гора,на окосено сено,на земя. След това оцветете струите въздух в синьото на планинско езеро,в белотата на заснежените планински върхове и в червеното на кръвта.Опитайте се да дишате едновременно във всички цветове на дъгата.Изпълвайте се с въздух и леко се отпускайте.Скоро вашето тяло ще почувства приятно отпускане. Колкото по-дълго медитирате,толкова с по-силни усещания ще е тялото ви.Възможно е да усетите топлина,която се разлива из тялото ви. След горното настъпва моментът,в който започваме да общуваме с тялото си и със съзнанието.Мислено произнасяме монолог,който е приблизително със следното съдържание/може да го модифицирате,ако във вашия вариант ви допада повече/: "Тяло мое! Ти си най-прекрасното,най-хубавото нещо,което аз имам! Даряваш ми радост,изпълваш със смисъл живота ми.Благодарение на теб аз мога да чувствам,да обичам,да желая,да познавам,пробвам,отличавам едно от друго. Ти си единственото,което в продължение на целия ми живот ме съпровожда,което винаги е било и ще бъде с мен! Прости ми,прекрасно мое тяло,че не ти тделях достатъчно внимание и не ти дарявах достатъчно любов! Аз те обичам-тяло! Аз обичам своите ръце затова,че те пипват онова,до което желая да се докосна.Благодарение на вас аз усетих мекотата на кадифето, смразяващия студ на леда и нежността на детската кожа.Благодаря ви,мои ласкави,топли ръце!Обичам ви! Аз обичам главата си!Ти си моя верен съветник,приятел,мъдрец,който не ми позволява да забравя коя съм аз и какви задачи имам за изпълнение.Обичам те,глава! Аз обичам своето лице!Сега то е отпуснато,с мекота,излъчва светлина и доброта!Обичам те,лице! Аз обичам своите крака!Моите здрави,силни крака ми дават опора,усещане за надеждност и увереност.Обичам ви,мои крака! Аз обичам гърба си!Той ми дава усещане,сякаш съм крепост,дава ми поддръжка,гръбнакът ми е гъвкав и здрав,гърбът ми е изправен,харесва ми да държа гърба си изправен и раменете ми да са изправени!Обичам те,гръб!Обичам ви,рамене! Всяка частица от тялото ми-ти си ми нужна! Всеки орган,всяка клетка-изпълвам те с любов! По моето тяло свободно и силно тече поток от енергия.Аз се изпълвам с енергия!Аз обменям енергия с целия свят!Аз обичам себе си и целият свят! Обичам те,мое тяло,и няма да забравя за това! Аз те моля,тяло,чуй молбата и потребността ми да те видя още по-красиво и стройно! Аз искам,тяло,аз и ти да живеем по-леко и интересно!Аз вървя към съвършенството и това съвършенство си ти! Аз те обичам и ти благодаря,тяло! Допълнете медитацията и с други фрази,изразяващи благодарност,любов и пълно приемане на себе си.Благодарете на себе си за това,че ви има.Благодарете не съзнанието си за тежката работа,която върши.Благодарете на тялото си затова,че то носи тежкия опит от миналото,който сте натрупали,миналите страсти и преживявания.Обещайте на тялото си,че ще го освободите от ненужните стрхове,тревоги,предразсъдъци.Представете си ги като черно наметало или окови,които досега са ви стягали и сега ги махате.Снетото мислено изгорете на голям огън или захвърлете в река.Когато го захвърлите,не се обръщайте повече назад.Мислете с любов и благодарете на ушите си,на своя стомах,нос,черва,шия,далак.Позволете на мислено изречените от вас думи да текат,наслаждавайте се на телесните си усещания при това,ясно визуализирайте всяка част от тялото си,на която благодарите.Ако сте болни,благодарете дори на болестта си,за това,че е била във вас,мислено я попитайте тя дошла ли е,за да ви научи на някакъв урок и я помолете да си върви. След като достатъчно сте общували със себе си,се върнете към реалността.Направете дълбоко вдишване,размърдайте рамене,разтърсете глава,внимателно станете и се опитайте за около половин час да не влизате в караници и ненужни вълнения.Провеждайте медитацията един път дневно,поне за месец и имайте предвид,че тя е дълбок и радостен диалог със себе си.
|
| |||
| |||