|
|
Forum moderator: Nihil, Occult |
Форум - Архив на Okultno.info Форум Магия Теория и общи понятия Претоварването като начин за внушение (Теория) |
Претоварването като начин за внушение |
По своята същност голяма част от магическите действия работят с манипулация на съзнанието на обекта.Затова,колкото и отдалечено да е от ритуалите на пръв поглед,нужно е да изучим различните методи за понижаване на активността на съзнанието на обекта,който манипулираме.Такъв метод е т.нар. претоварване,при който се снижава възможността за обработката на информацията от съзнанието.Методът е достатъчно сложен и по тази причина е препоръчително първо да се изучат и тренират други методи,които са дадени в този раздел и едва,когато те бъдат усвоени добре,да се премине към него.В тази техника главното е вашите фрази да оставят впечатлението,че те са неразривно и постоянно свързани една с друга,че представляват неделимо цяло,в което всяка част е логически свързана с предходната и следващата.Най-простото свързване е съюза "и".По-сложното е чрез "защото","затова","във връзка с това","в това време,когато..."Претоварването може да се реализира по време,по ориентация в пространството и по други елементи.
Претоварването по време се извършва чрез ползването на времеви категории.Например,да вземем дните от седмицата.Вие сте позвънили на събеседника си и се договаряте за среща:"Г-н Петров,ние с вас можем да се срещнем през следващата седмица.Аз мисля,това да стане,когато на Вас ще Ви е удобно,напълно е възможно това да бъде в четвъртък,макар че може да бъде и петък,тъй като петък е следващия ден след четвъртък и това е края на седмицата.Можем да се договорим и за сряда ,но въпреки това петък е последния ден на работната седмица,а сряда е средата и преди нея е вторник и ,може би,нямаме нужда да се срещаме в сряда,ако можем да се видим във вторник и това ще е по-рано от петък и четвъртък,тоест вторник вместо сряда-това също е решение...Затова аз не знам кога точно ще се видим с Вас,но знам,че нашата среща ще бъде успешна и за двам ни." Въпросният текст може и да изглежда много несвързан,обаче е чудесен начин за илюстриране на претоварването на съзнанието.Друг пример за внушаваща фраза:"И затова,г-н Петров,Вие можете да подпишете този договор утре или след седмица,но Вие,може би,ще поискате да се върнете тук ,да се възползвате от момента и да го подпишете веднага."Типичен пример за словесно забъркване на съзнанието ,за да се приведе обектът в транс. Съществува и претоварване по ориентация в пространството.При нейното прилагане могат да се използват категориите "тук" и "там"."Ето ,г-н Петров,сега сме тук,в моя офис,а там бяхме в залата за презентации,но ТУК нас няма никой да ни безпокои и ние можем прекрасно да си поговорим за всички нюанси и детайли на нашето сътрудничество и освен това,и Вие,вероятно сте забелязали,че когато ние бяхме ТАМ и аз показвах няколко образци от това,с което се занимаваме,аз не говорих за най-главното,за нашите партньори,за това ние можем да поговорим ТУК,заради това,че ТАМ все пак е шумно ,а ТУК никой не ни пречи,а и аз не исках да говоря с Вас за това,защото мога да Ви го покажа нагледно,как ние работим.Ако внимателно сте ме слушали ТАМ,то Вие можете да видите ТУК този материал,който аз искам да видите и тогава всичко,което ще сте видели ТУК ,ще ви помогне хубаво да почувствате позитивността на този момент за решението на нашите задачи." Веднага щом забележите настъпващите признаци на транс,трябва да дадете ясна и проста команда,напр.:""Разбира се,за Вас е по-изгодно..." Обърнете внимание,че чрез тембъра на гласа си трябва да отделите три компонента в това съобщение,за да объркате събеседника си:двойката,на която се опирате/в дадения случай ТУК и ТАМ/ и формулата за внушение-""Можете да видите това,което аз искам"и "Ще Ви помогне да почувствате позитивността на този момент."/ Вариации на тази техника са циганските методи за хипноза.Забъркват ви двама човека,които се намират на различни страни от обекта.Те говорят едновременно и много,постоянно жестикулират и докосват човека.Даже най-якият психически не може да издържи такава дандания и пет минути.Точно тук се осъществява описаното по-горе претоварване по пълна програма и се увеличава психологическото въздействие.Речта претоварва слуховата модалност,движенията и жестовете-зрителната,а докосванията-кинестетиката.След няколко минути един съвсем нормлен и разумен човек изпада в транс и лесно може да бъде измамен,като приеме внушението.
|
| |||
| |||