|
|
Forum moderator: Nihil, Occult |
Форум - Архив на Okultno.info Форум Магия Теория и общи понятия Отрицанието като начин за внушение (Теория) |
Отрицанието като начин за внушение |
На природата не е известна частицата "не".Измислил я е човекът.Тези ,които си имат вкъщи куче,могат да се уверят в такава истинност.Например,в командата:"Не се разхождай!"Подсъзнанието работи изключително с положителни команди ,а отрицанието съществува само в нашето съзнание.
Механизмът за разбиране психологически действа по следния начин:чувайки някаква дума,чвек й подбира еквивалент в своя разум.Съединявайки го с отрицанието ,мозъкът е принуден да се заеме с търсенето на понятие ,което да е противоположно на този еквивалент по значение.Например,през зимата върви някой по леда.Чува съветът:"Внимавай да не се подхлъзнеш!"Мозъкът на човека първо осъзнава какво значи подхлъзване и после си спомня няколко ситуации,,свързани с падане.По-нататък,ако му стигне времето,търси нещо противоположно по смисъл.И едва след това внимава за съвета!Времето може да не му стигне,защото докато е мислел,той си е отслабил вниманието по отношение на пътя,а също е трябвало и да си припомни какво е загуба на равновесие. По такъв начин,когато подаваме команда в отрицателна форма,ние косвено влагаме в човека положителна инструкция за това как той трябва да реагира.Главният плюс на този метод се състои в това,че посредством него може да се заобиколи възможната съпротива на събеседника ви. Примери в търговията: -От Вас не се иска напълно да разчитате на думите ми. -Вие не искате да купите скъпа вещ,без да я погледнете,нали? -Вие можете да купите или да не купите тази прахосмукачка сега. Примери в пикапа: -Мислиш си,че не виждам,че ти харесвам? -Когато разбереш,че не искаш да си с мен,направо ми го кажи! -Не си и мисли да се влюбиш в мен-това е опасно! -Ти не трябва да се влюбваш в мен! -Не зная колко ще се учудиш,когато разбереш,че се възбуждаш от докосванията ми. -Ние двамате с теб няма да мислим за секс. Подобни примери: -Не бързайте да почвате всичко отначало! -Не трябва така внимателно да ме слушате! -Не си позволявай да се отпускаш! -Ние не ви заплашваме. -Няма да ви бием. -Не ми звъни веднага,щом се върнеш. -Може и да не знаете,че с Вас ще станем приятели за цял живот. - Ще се учудите ли,ако Ви кажа,че повечето хора нямат Вашата енергия? -Вие,вероятно не знаете за това,защото не е толкова очевидно,но си представете за секунда,че Вие... Други подобни уводни фрази: -Аз не знам как ти... -Аз не знам можеш ли ти... -Аз не знам,следва ли да ти... -Аз не знам,ще стане ли при теб... -Няма да си въобразявам,че... -Не мога да си представя,че Вие... -Вие,действително,не сте длъжни да го правите... -Нима не Ви се иска... -Не ви ли се струва,че... -Както аз разбирам,това не е... -Не всеки може да успее да направи това,но ако Вие съумеете... Всички тези фрази са двусмислени и довеждат събеседника ви до нужната кондиция.Поставяйте ги в самия разговор.Действат,но понякога събеседникът ви може да поставя блокажи и тогава ще се изисква време и умение да се измъкнете от това блокиране.Всички речеви стратегии се използват след отвличането на вниманието на събеседника.,на неговото съзнание,иначе,в противен случай,могат да се включат в работа разни филтри от негова страна.
|
| |||
| |||