|
|
Forum moderator: Nihil, Occult |
Форум - Архив на Okultno.info Форум Магия Теория и общи понятия Какво човекът не знае за себе си (...) |
Какво човекът не знае за себе си |
Какво човекът не знае за себе си Преди всичко,човекът не осъзнава ,че живее в сън,механично,без да идва в съзнание.Понякога той идва в съзнание,в най-добрия случай,за няколко минути на ден.
Човек не знае,че живее във властта на отрицателното въображение,отрицателните емоции и не е способен да ги управлява. Човекът не знае,че се отъждествява с всички неща,с които встъпва в контакт и напълно не си спомня за себе си. Той не знае,че се намира,където е и да е,само не тук и сега,в единствения момент,който има. Той не знае,че се състои от множество „аз”,превръщащи живота му в ад и че в него няма единство,център. Той не знае,че има много малко воля.Той не е способен да се откаже от вредните навици,привързаности,желания.Той почти не е способен да направи усилия в посока развитието си. Човекът даже мисли и взема решения,без да идва в съзнание.Съзнанието и мисленето не са свързани помежду си .Да мислиш може и механично.А без да знаеш всичко това,за какво развитие може да иде реч? Развитието не може да започне на основата на лъжа и самозаблуда.Човекът трябва точно да знае какво има,а какво няма.Това означава,че той трябва да си признае,че му липсват приписваните му качества-способност да прави нещо осъзнато,цялостност,съзнание и воля.Всичко това той го няма.Човек трябва да знае това,защото до този момент,докато вярва в наличието на тези качества,той няма да положи правилните усилия за придобиването им.По същият начин,човек няма да тръгне да купува скъпи вещи,ако си мисли,че вече има същите. Най-важното от гореизброените качества е съзнанието.Промяната в човека започва с разбирането на смисъла на съзнанието,а след това-с добиването на контрол върху него. Какво е това „съзнание”?В обикновения език „съзнание” се използва като еквивалент на думата „интелект”/способността за умствена дейност/.В действителност,съзнанието е да направиш сам пред себе си отчет-кой съм аз,какво знам,какво не знам и т.н.Само човек сам може да си знае дали е съзнателен в този момент или не е. За да достигнем по-високо ниво на развитие,трябва силно да искаме това в продължение на дълго време.Случайното желание и неудовлетвореността от външните, материални условия не дават достатъчен импулс.Еволюцията на човека зависи от това,дали разбира какво може да получи и какво е в състояние да даде,за да получи.Ако човекът не иска или не желае да получи нещо достатъчно силно,той няма и да се развие.Също,трябва да сме наясно,че да се развият и да станат други не могат всички хора.Еволюцията е въпрос на лични усилия.На повечето хора им харесва да си бъдат такива,каквито са.Това ги устройва.Те не желаят да се развиват.Даже,ако им кажем,че развитието е възможно,те няма да го осъзнаят и постигнат без дълга духовна подготовка.Понякога се случва така,че много хора могат да се разочароват от работата над себе си,защото не знаят какво е нужно да направят или пък знаят,но не го правят правилно,или чакат бързи резултати.Затова,Учителят е необходим. Винаги ли развитието на човек с по-силен интелект е по-бързо,отколкото на този с по-слаб?Понякога да,понякога не.Невинаги и не толкова много може да се придобие чрез интелекта.Даже обикновеният човек може малко или много да контролира себе си.А човекът със силен интелект може даже изобщо да не започне да работи над себе си,защото е уверен в себе си и е напълно погълнат от интелектуалната си работа.Той не може да я отличи от реалната работа върху себе си.В този случай неговият интелект ще е препятствие. Андрей Елисеев-окултист /превод от руски мой/
|
| |||
| |||