• Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: Nihil, Occult  
"Вяра" или "съмнение"

PostАвтор: Nihil » вторник, 2014-04-08, 0:24 AM » Пост # 1

Защо това е една от първите ни теми?
- Защото това се оказва един от въпросите, чийто отговор стои в основата, в самото начало на заниманията с материята. Това са двете начала, въз основа на които изграждаме своята "образна система", своята "осезателна система".

"Съмнение" или "вяра", а не "съмнение" и "вяра".
-Две са пътеките, по които "търсещите" поемат, за да се срещнат в общия път на "Аз знам!" - тази на вярата и тази на съмнението. Много са тези, които се лутат някъде там, между единия път и другия, и докато съмнението не може да съществува наедно с вярата, така и не успяват да достигнат до пътя на абсолютното "знам".
Това е така, защото, основавайки "идеите" си, "вижданията" си, т.е. изграждайки своята "образна система" на основата на две взаимно изключващи се понятия, нашите познания стават несигурни, противоречиви, т.е. неистински, вредни.

Какво е вярата? Какво е съмнението?
- Вярата е безусловното приемане на "истината", която се явява във вид на догматични, аксиомни тезиси.
- Съмнението, което някои поставят в основата на философията, е част от последователното търсене на "истината", която се явява продукт на логическо допускане и следствие, нейното извеждане и утвърждаване.

Много от установените и затвърдени вече от човека "системи" се основават именно на тези две понятия. Има системи, основани на "опита и грешката", на "резултатите" - напр. хаос системата, и системи, основани на безусловното приемане на дадена истина - религиите.

Кой е вашият път?

• Page 1 of 1
  • 1
Search:

Статистика

Copyright

Okultno.info не носи отговорност за споделената информация под формата на статии и мнения във форума. Използваме свободно разпространени линкове в интернет за представените видеоклипове и е-книги тук.

За контакти

За да се свържете с нас използвайте формата за контакт или ни пишете на
okultno.info@ mail.bg