|
|
Forum moderator: Nihil, Occult |
Форум - Архив на Okultno.info Форум Магия Теория и общи понятия "Вяра" или "съмнение" |
"Вяра" или "съмнение" |
Защо това е една от първите ни теми?
- Защото това се оказва един от въпросите, чийто отговор стои в основата, в самото начало на заниманията с материята. Това са двете начала, въз основа на които изграждаме своята "образна система", своята "осезателна система". "Съмнение" или "вяра", а не "съмнение" и "вяра". -Две са пътеките, по които "търсещите" поемат, за да се срещнат в общия път на "Аз знам!" - тази на вярата и тази на съмнението. Много са тези, които се лутат някъде там, между единия път и другия, и докато съмнението не може да съществува наедно с вярата, така и не успяват да достигнат до пътя на абсолютното "знам". Това е така, защото, основавайки "идеите" си, "вижданията" си, т.е. изграждайки своята "образна система" на основата на две взаимно изключващи се понятия, нашите познания стават несигурни, противоречиви, т.е. неистински, вредни. Какво е вярата? Какво е съмнението? - Вярата е безусловното приемане на "истината", която се явява във вид на догматични, аксиомни тезиси. - Съмнението, което някои поставят в основата на философията, е част от последователното търсене на "истината", която се явява продукт на логическо допускане и следствие, нейното извеждане и утвърждаване. Много от установените и затвърдени вече от човека "системи" се основават именно на тези две понятия. Има системи, основани на "опита и грешката", на "резултатите" - напр. хаос системата, и системи, основани на безусловното приемане на дадена истина - религиите. Кой е вашият път?
|
| |||
| |||