|
|
| Forum moderator: Nihil, Occult |
| Форум - Архив на Okultno.info Форум Магия Теория и общи понятия Метафората като начин за внушение (Теория) |
| Метафората като начин за внушение |
Една от характерните техники за внушение е метафората.В началото бе Словото и затова и словото е голяма сила,криеща в себе си неподозирани възможности.Има някои метафори,определени изрази,които могат да предизвикат неуверността на събеседника в себе си.Това са,например:
"Ти си като котенце на улицата...Всички те харесват,но никому не си нужен." "Да,с красотата светът няма да спасиш." "Милиони години еволюция на нашата планета за теб са минали напразно." "Както и да се въртиш,задните ти части все са отзад." "Ние сме правова държава,но твоето право да имаш собствено мнение не ме задължава да изслушм тази глупост." Чрез метафора можем да покажем на един човек необходимостта по-внимателно да изразява мислите си и по-малко да се доверява на определени хора.Типичен пример за това е един виц: -Мила,искам да се омъжиш за мен. -Добре,скъпи,аз съм съгласна!/тишина/ -Повече нищо ли няма да ми кажеш? -Аз и без това излишно се разбъбрих. Внимавай повече за устата си,че иначе през нея могат да влязат болести. Има някои метафори,с които може да се четка жената и да се подчертае изключителността й: Диамантът не знае за своя блясък,само ювелира знае за него. Допирът на ръцете ти отеква в душата ми. Всичките ни малки лудости ми докарват вулкан от страсти. Добре разказаната метафора понижава тонусът на съзнанието,активизира подсъзнателното търсене на смисъла.Подсъзнанието оценява взаимовръзките.За да създадеш добра история,която да покаже пътя към решение на проблема,нужно е връзките между елементите на метафората да са такива,както отношенията между звената на проблема.Тогава метафората ще резонира в подсъзнанието и ще пробужда подсъзнателните ресурси.Освен това,метафорите имат едно забележително свойство:многозначни са.В зависимост от контекста ,в който са поставени,те ще предизвикват най-различни асоциации и преживявания,ще се напълнят с определен смисъл.Във връзка с това метафората е идеалния метод за извършване на косвено внушение. Ролята на метафора могат да изпълняват: 1.Директната аналогия. 2.История. 3.Личен опит. 4.Притча. 5.Анекдот. 6.Пословица,поговорка. 7.Легенда. 8.Тост. 9.Приказка.
|
| |||
| |||