Forum moderator: Nihil, Occult  
Невро лингвистично програмиране

PostАвтор: Agena » петък, 2017-01-13, 3:19 PM » Пост # 16

Сред всички тези неща в мен изниква най-важния според мен въпрос-каква мъдрост постигна сърцето ми през изминалата година и каква ще постигне през тази.Това ще даде насоки и в поведението ми спрямо себе си и хората.

PostАвтор: Balanar » петък, 2017-01-13, 3:57 PM » Пост # 17

Agena,  И аз съм така. Ако не ми зависи нещо много важно хич не го играя. Не мога да отрека, че понякога играя театър, но само ако се налага.  За това в началото написах, че тази техника я виждам полезна в ситуации, когато ни се налага да се превъзмогнем така да го кажа.
Какво да ти кажа, това са си техники за манипулация и то ефективни. Не са за всеки, особено за хора с "извисен морал" 
Аз нямам нищо против тях, но не бих злоупотребявал.
Авторите не са открили топлата вода и много хора използват техниктите без да са ги чели някъде. Просто тук са много добре изложени.
Искам отново да кажа, че това което съм писал е взаимствано от книгата, но много примери и разсъждения са си мои. Също не претендирам, че съм специалист по темата.

PostАвтор: Agena » петък, 2017-01-13, 5:14 PM » Пост # 18

И аз не съм,но съм ползвала някои похвати в работата си и до там.В личните отношения ги избягвам усърдно.Поне това да остане мястото,където няма да се преструваме.Когато за пръв път се срещаме с някой,опитваме се да изглеждаме много по-добри,да съответстваме на някакъв идеал,който сами сме си съчинили/донякъде и това играе роля,не само уеднаквяването/.Идеалният вариант на междучовешките отношения е,когато се държим естествено и отсрещната страна ни възприема такива,каквито сме.Колкото и умело да си играем ролите,все настъпва момент,когато по някаква причина се издаваме.Горните похвати са много подходящи,когато тепърва се запознаваме с някой,не само лично,но и служебно.Те спомагат да се формира убеждение у партньора дали да продължи това познанство,при какви условия и т.н.Въпросът е,когато спрем да прилагаме такива похвати,как другите хора ще възприемат настъпилите изменения :).Дали ще приемат факта,че истината не съответства на създадената представа :)?В кой ще трябва да търсим вината за това-в този,който е ползвал НЛП и е излъгал чуждата психика или в другия,че се е подвел и така е възприел ставащото :)?Ти как мислиш?

PostАвтор: Balanar » петък, 2017-01-13, 5:51 PM » Пост # 19

Аз лично съм се увълчил на тази тема и ако бъда измамен/подведен не търся вина в другия човек, а в мен. Сама разбираш какъв ми е отговора тук smile 
Всичко е манипулация: телевизия, правителство, въобще живота, който живеем, както коментирахме е матрица (манипулация). 
Имаме глава на раменете и мозък в главите, за да се борим срещу нея и да я осъзнаем.
Но аз не бих използвал тази практика в пълната и сила при очаквано дълго общуване с човека от среща. По скоро бих използвал частично уеднаквяване, което не е толкова забележимо.

PostАвтор: Agena » петък, 2017-01-13, 6:08 PM » Пост # 20

Доколкото разбирам-леко да го подведеш,за да изпита интерес към теб и след това да продължиш общуването.Аз дотолкова не се напрягам.Преди го правех.Сега вече ми е все едно,особено в приятелските отношения.Да си мислят,каквото си искат :).

PostАвтор: Balanar » петък, 2017-01-13, 6:31 PM » Пост # 21

Не бих използвал това с човек, който смятам да имам емоционална връзка (приятел примерно). Говорех примерно за някой, от който ми зависи нещо важно за мен.

PostАвтор: Agena » петък, 2017-01-13, 6:35 PM » Пост # 22

О,да.Само за малък период от време.Иначе е изморително денонощно да играем роли.

PostАвтор: Balanar » петък, 2017-01-13, 7:17 PM » Пост # 23

Има хора, които целия им живот е една игра и на края не знаят самите те кои са.

PostАвтор: Agena » петък, 2017-01-13, 7:24 PM » Пост # 24

Вероятно си имат сериозни мотиви за това.Ако става дума,и ние тук играем роли,защото сме под чужди имена,също както във влака,когато пътуваш с хора,които не знаеш какви са откъде са и дали ще ги видиш,след като си тръгнат.И това е част от манипулацията.

PostАвтор: Balanar » събота, 2017-01-14, 10:09 PM » Пост # 25

Урок 5 - Техники за властно общуване!

1. Калибриране на разбирателството - След като техниките за уеднаквяване за усвоени и тренирани, може да се пристъпи и към калибрирането. Това означава да се наблюдават промените в реакциите на събеседника Ви и да се нагодите спрямо тях. Някои техники от урок 4 може да са по-ефективни при дадена персона от други такива. Дори към някои от тях той може да не реагира според очакванията. Сега ще представим 4 допълнителни техники за уеднаквяване:
А. Вътрешни усещания - тук се има в предвид да доловим какво се случва в момента с човека на едно по-дълбоко ниво и изисква да се доверим на интуицията си.
Б. Смяна на боята - Приемане на на настроението на събеседника/мишената - вълнение, сериозност, яд ..... Всички тези настроения предизвикват специфични реакции на тялото ни - промяна цвета на кожата, размера на зениците, тонусът на лицевите мускули ...
В. Спонтанни забележки - По някога хората неволно или не ни казват какво мислят или искат. Това може да случи чрез привидно шеговит тон или по-сериозно. Трябва да слушаме какво ни се казва.

2. Изравняване на темпото и повеждане - Това според мен е много ценна техника, дори и за хората с "по-извисен морал" Приложима е в критични ситуации и къде ли не. Идеята е, че ако искаме да повлияем на някой бързо, първо трябва да му влезем в положението и после да го поведем към желаното от нас състояние. Примерите отново са хиляди, но ще ви дам този:
Представете си, че предизвиквате ПТП. За щастие не попадате на някой ненормалник, който да ви се нахвърли веднага, но срещу вас стои един много ядосан човек! Според някои техники трябва да го успокоите, да му говорите спокойно и тихо - НЕ - това само би го ядосало повече. Представете си, че сте бесен на половинката си, а той/тя ви говори със спокойно изражение - излежавайки се на дивана - не е приятно нали?  Да се върнем на ситуацията - срещу вас е ядосан мъж, чиято кола е ударена лошо. По-добре ще бъде да влезете в положението му и да реагирате емоционално и вие - разбира се нямам в предвид да му се карате. Проклинайте момента в който сте го блъснали, ядосвайте за причинените щети и невнимателното си шофиране. Не мънкайте, а говорете на висок тон, но без да е агресивен. Жестикулирайте активно. Лека по лека емоциите на човека ще поутихнат - същото трябва да се случи и с вас. След като страстите са се поуспокоили, поведете човека. Кажете му, че застраховката ви ще покрие щетите, че ще му съдействате с всичко нужно. Успокойте го.
Разбира се не бива да се ограничавате с практикуването на тази техника само с ядосани хора. Може примерно да поведете депресираната до безумие половинка, като потъжите малко заедно и после ...... знаете какво.

3. Изравняване и повеждане на темпото в големи групи - Изравнете ситуацията с нещата, които ви събират - сходните интереси, топлината в залата ..... Правете нещата постепенно. Не се опитвайте да угаждате на отделни личности, а се дръжте искрено, вярвате в думите си и държите на ценностите си.

4. Изравняване на темпото в малки групи - Същото, като горното, но с една малка разлика. Във всяка малка група ще се оформи нещо, като псевдо лидер/лидери. Те могат да ви направят живота черен, в зависимост на какви ще попаднете. В случая спечелите ли доверието/уеднаквите с един от тях автоматично ще спечелите доверието и на останалите.

5. Установяване на взаимоотношения - Това, че се разбирате с някой днес, не означава че ситуацията ще е такава  и утре. Взаимоотношенията са нещо по-сериозно и е нужно да се изгради доверие, освен описаните до сега неща. Можете да изманипулирате някой и му пробутате гадната ви стока веднъж, но той няма да се върне отново да купи от вас. Използвайте наученото разумно според ситуацията и желаните цели.

6. Разграничаване - понякога дадено разбирателство вече няма да ви е нужно и човека може да ви е примерно досаден. Можете да използвате техниките описани досега, но по обратен начин. Така може да: пренасочите даден разговор, прекъснете по ПОЛОЖИТЕЛЕН начин даден разговор, да прекратите по един културен начин отношенията си с някой.

PostАвтор: Agena » събота, 2017-01-14, 10:54 PM » Пост # 26

Техниката да реагирам спокойно ,когато срещу мен има ядосани хора,съм я ползвала служебно-и не само съм говорила спокойно,но съм се опитвала да демонстрирам и позитивност,като се усмихвам.Това обърква повече,отколкото ако реагирам по същия ядосан начин.За личните и приятелски отношения-когато не съм доволна от нещо или съм ядосана,прдпочитам да се затворя в себе си и да мълча.Не проявявам абсолютно никаква реакция,понякога с дни.Обикновено,говоря повече,когато съм в добро настроение.Когато съм в лошо,не само не споделям нищо,също и не говоря.

Псевдолидери могат да се наблюдават най-вече в училище,в малки трудови колективи,в сектите също,между другото.Тук е много индивидуално.Трябва да наблюдаваш поведението им и точно по какъв начин влияят на околоните,с какво ги държат в ръцете си-с харизма ли,шантаж ли и т.н.

PostАвтор: Balanar » събота, 2017-01-14, 11:09 PM » Пост # 27

Предполагам, че и твоя начин има ефект, специално съм чел че е срещу енергийни вампири - пагубен за тях.
За всяка ситуация си има и начин smile

PostАвтор: Agena » събота, 2017-01-14, 11:36 PM » Пост # 28

Относително е-понякога е по-добре да си излееш емоциите,отколкото да спотаяваш всичко в себе си или да криеш чувствата,за да не избликнат.Криминалните психолози,между другото,твърдят,че човек,който криел постоянно чувствата и емоциите си,в един момент се превръщал в чудовище,така че целта ми е да избегна този момент :).

PostАвтор: Balanar » неделя, 2017-01-15, 0:37 AM » Пост # 29

Напълно съгласен с теб!
Все пак да не забравяме, че НЛП не е начин на живот, а техника за манипулиране.

PostАвтор: Occult » неделя, 2017-01-15, 9:03 PM » Пост # 30

Доста интересна тема. Мен също ме вълнува отскоро НЛП. Ше следя smile
Три пътя водят към знанието: пътят на размишлението — това е най-благородният път, пътят на подражанието — това е най-лекият път, и пътят на опита — това е най-горчивият път.

Search:

Статистика

Copyright

Okultno.info не носи отговорност за споделената информация под формата на статии и мнения във форума. Използваме свободно разпространени линкове в интернет за представените видеоклипове и е-книги тук.

За контакти

За да се свържете с нас използвайте формата за контакт или ни пишете на
okultno.info@ mail.bg