Forum moderator: Nihil, Occult |
Форум - Архив на Okultno.info Форум Магия Самоусъвършенстване Невро лингвистично програмиране (Кратък курс от 21 урока) |
Невро лингвистично програмиране |
Урок 6 - Как да проумеете собствения си свят.
Днес ще бъдат представени основните сетива или или системи на представяне чрез които човек възприема света. 1. Виждане с мозъка - Идеята е, че след като видим нещо ние започваме да тълкуваме видяното. Както споменахме преди: всеки човек възприема света различно и всички имаме филтри през, които преминава информацията, които филтри пак са свързани с начина ни на възприемане на света. Като пример може да се даде- как по-приятните спомени е възможно да са по-светли, с по меки тонове и приятни гласовете на участниците. От друга страна друг по-неприятен спомен - в същата ситуация, същите хора и период на деня може да бъде мрачен, с по-сиви цветове и груби гласове на околните. 2. Доверяване на собствения "Автопилот" - Човекът е устроен да действа за много неща на автопилот. В много случаи ние не знаем как точно правим нещата. Отпиването от чаша с вода включва безброй синхронизирани процеси. Същото важи и за по сложните операции. Пример: Вземете един природен талант на пеене. Излиза на сцената и запява прекрасно в караоке бара. Но накарайте го да обясни как го прави и да научи някой друг на това. Е няма да му е толкова лесно, колкото му е било в бара. В повечето случаи разчитаме на мисловните ни модели и поведенчески навици, като това е вид транс според мен (несъзнателен). Превключваме на "съзнателен режим" само когато се сблъскаме с нова ситуация или събитие, което смятаме за важно. Склонни сме да мислим по навик, да действаме по навик и понякога се чувстваме слуги на самите себе си, вместо господари на емоциите и мислите си. Дори самото замисляне върху НЛП уроците е крачка напред в осъзнатостта. Важно е да се знаят тези неща, за които говорим, за да имаме възможност да управляваме и ръководим живота си, а не просто да плаваме по течението на лошите навици, предразсъдъците, рутината и другите подобни деструктивни сили. 3. Системи на представяне - Вече споменахме за различните начини на възприятие. Макар всички да сме дарени със сходни сетива, ние възприемаме различно света. Осъзнавайки начина по който тълкуваме нещата, може да ни даде контрол над емоциите и мозъка ни. Да припомним четирите основни системи на представяне: визуална - зрение, слухова - слух, кинетична - усещания, осезание, движение, слухово-дихателна - вътрешен диалог. Всеки от нас има водеща система за представяне/приемане на света и ситуациите около нас. Надявам се виждате тук още един начин за уеднаквяване и манипулации, благодарение на новите неща, които изложихме. 4, Разпознаване на сетивните предпочитания А. Визуална - Хората, които предпочитат визуалния подход, често стоят или седят с изправени глава и тяло и насочени леко нагоре очи. Склонни са да дишат плитко. В повечето случаи говорят бързо с малко по-висока тоналност от средната тоналност на гласовете им и по време на разговор обработват бързо данните. Може да ги видите леко приведени на пред на стола и изглеждат организирани, спретнати и добре поддържани. Те запомнят с картини, а звуците не могат лесно да ги заинтригуват. Често забравят устните заповеди, защото умът блуждае. Склонни са да използват "визуални думи", като картинката ми е ясна. Визуалният човек се интересува от външния вид- как изглеждат нещата. Б. Слухова - Хората, предпочитащи този подход, са склонни да поглеждат настрани, когато се обръщат към мислите си. Лесно се разсейват от шум и е възможно да ги видите да си говорят, като мърдат устни безмълвно. Могат с лекота да повторят чутото, учат се със слушане и обикновено обичат музиката или да говорят по телефона. Гласовете им звучат ритмично и по време на разговор можете да ги видите да "надават ухо" накланяйки глава настрани. Добри слушатели са и ги интересува как звучат нещата. Обичат да чуват обратна връзка. Използват изрази като - това звучи добре. В. Кинетична - Склонни са да дишат коремно, без да са се запознавали с ползите от това :). Когато се замисля той е склонен да поглежда на долу и дясно. Гласът му е дълбок и говори бавно и обмислено. Обработва мислите по-бавно от, човека който е "визуален". Откликва на физическо докосване и е склонен да стои по-близо до събеседника си. Запомня, като върши нещо или преминава през "нещо". Интересува се от усещанията. Г. Слухово-дигитална - Тези хора прекарват доста време в обсъждане на нещата със самите себе си. Склонни са да използват сложни изречения и обичат подробностите. Поставят ударение на логиката и на това, което има смисъл. Докато разговаря със себе си, очите му са насочени надолу и наляво.5 Разбира се тези профили показват базата - всички сме различни и може малко или в повече да имаме комбинирани предпочитания. Обръщайте внимание на реплики, като - всичко потъна в мъгла, гледам само напред, звучеше ми доста разстроена и ще можете да отличавате предпочитанията за възприемане на хората. 4. Движение на очите - тук вече идва и висшия пилотаж :). Наблюдавайки хората на къде гледат, когато мислят може да говори много за начина, по който възприемат света. Можете да го изненадате с въпрос от сорта: кое ти е любимото нещо" и да наблюдавате на къде поглежда. Разбира се и тук има малки изключения, но това са доказани неща и можете да разчитате на 95% на тях. Няма да задълбавам, а ще ви покажа снимка с това накъде гледа човек, в зависимост "как мисли" Разбира се, като гледате хората трябва да обръщате посоките ![]() ![]() Има хора, които сякаш използват две системи едновременно. Има визуални очни движения, но езикът на тялото му е с кинетични предпочитания. Тук ще го заковете примерно ако кажете нещо смесено от сорта: Виждам как се чувстваш.
|
При мен са съчетани,това би трябвало да е същото,като с темпераментите,трудно може да се намери нещо в абсолютно чист вид.След като прочетох и се опитах безпристрастно да се анализирам,се оказва,че съчетавам в себе си визуалното и кинетичното.Просто ,в зависимост от ситуацията,в която се отзовавам,едното от двете има превес.А за погледа-обикновено,като попиташ нещо внезапно и започнат да гледат наляво,значи лъжат,а като започнат да гледат надясно,значи се опитват да си спомнят нещо:)))Ще имам предвид гореописаното,когато разговарям с теб,за да не ме анализираш:)))
|
Уаууу, ученикът надмина учителя. Впечатляващо и то да го научиш от тук. Браво Агена:)
Наистина имам проблем с визуализацията и това ми пречи и в магията. Полагам много сериозни усилия, за да си развия въображението. Сега и слабостите почнах да си издавам.... :)))
|
Зависи за каква обич говориш. Всеки мъж обича ако говорим за противоположния пол донякъде обича с очите си. Разбира се не е достатъчно само това, но който каже различно лъже или се самозаблуждава или още по лошо утешава.
Според мен нещата са комплексни и доста по-дълбоко от горе описаните, но това е базата. Примерно аз обичам кинетичните изживявания, но възприемам света слухово. Сякаш имаме различни направления вътре в себе си :)) Относно клишетата какви са жените и мъжете, то се вижда че последно време нещата се обръщат и понякога ролите се разменят:)
|
По-скоро,начинът на възприятие на това,което ни заобикаля.Умишлено не търся и не чета нищо по въпроса,защото така ми е по-забавно да се анализирам сама:).Недей да ме вземаш за мерило,при мен клишетата са малко по-нестандартни,да не кажем,че почти отсъстват.Аз също обичам с очите си,но не дотолкова,че тази обич да ми притъпи останалите сетива и оценките.Осланям се след първоначалното си визуално впечатление на интуицията,а на по-късен етап-според това как човек реагира в разни ситуации.И се оказва,че визуалното впечатление може да не е чак толкова важно/макар че съм суетна/.
|
Ден седми: Как да промените своя свят.
1. Субмодалностите и значението на преживяванията - Вече се запознахме с начините на възприемане на света и разликите при всеки човек. Самото възприемане обаче има своите характеристики, качества и детайли. Това в НЛП се нарича субмодалности. Субмодалностите ни дават субективно значение на нещата и ни помагат да ги разбере/според нашата призма. Ето някои примери за субмодалности. Визуални: черно/бели; движещи се/неподвижни, контраст, яркост, скорост и др. Слухови: силни/тихи, близко/далеч, стерео/моно, бързо/бавно и др. Кинетични (усещания): температура, усещане при докосване, усещане при натиск, сила, леки/тежки и др. Субмодалностите определят как ще приемам ние дадена ситуация. Това е като програмен код в главата ни ![]() Благодарение на тях имаме уникални преживявания - както добри, така и лоши. Добрата новина е, че можем да ги променяме според нуждите ни. Вземете например някой хубав спомен - той може да е светъл, с меки цветове, хората да говорят плавно и да са приятни на допир. Вземете един лош спомен - може да е мрачен, черно бял, с по-остри цветове, гласовете на хората да звучат зловещо и да усещате неприятен хлад, когато докосвате някой. Всичко това е един пример - при всеки е различно. На някой хубавия му спомен може да е със същите субмодални качества, както на друг човек "хубавият спомен". Давам ви примерите за да добиете обща представа. Всички тези усещания правят нашите преживявания и спомени такива, каквито са. От тук трябва да си направите извода, че ние сами създаваме усещанията и преживяванията в главата си. Всичко си зависи от нас ![]() Вземете друг пример: Имали сте притеснение да говорите с противоположния пол дълго време - съответно субмодалните преживявания за това са били отрицателни "според вашите представи". В един момент се пречупвате и вече се справяте по-добре с общуването. Автоматично преживяванията се променят за едно и също нещо - вече ни носи радост и съответно субмодалностите са други. Това е сценария при повечето хора. За щастие, аз ви казвам, че има и друг начин. Да промените субмодалностите още преди да сте станали по-уверени в общуването с противоположния пол. 2. Променяне на преживяванията и поведението - За мен това е чисто окултна практика. Викнете някой много лош спомен и отбележете вашите субмодалности - цвят, сила на звук, усещания и всичко, за което се сетите. Вземете и хубави спомен и направете същото. Вече имате бегла представа за вашите субмодалности. Сега можете да променяте спомените си целенасочено. Направете вчерашното унижение от шефа, като една карикатура - как той самият се е е изложил и е бил смешен. Направете всичко, което искате и можете да промените спомените и всичко останало. Звучи твърде лесно, но аз съм сигурен, че е така. По някога много истина се крие в малко думи. Вземете един спомен, който ви е тормозил цял живот. Променете го, повярвайте че сте спечелили нещо от него (то обикновено си е така). Разбира се за всичко това е нужно малко или много въображение. Ако е закърняло, практикувайте и си представяйте разни неща. Започнете от по лесни и после към по-сложни. Позволете си да помечтаете. Правете го докато релаксирате и сте с чист ум. Не навлизайте в състояние на бленуване с лоши помисли и страсти. Бих добавил още нещо от мен: Силата на мисълта е много голяма. Доказано е, че като разсъждаваме над нещо в мозъка ни се образуват нови окончания, съединения и какво ли още не. Следователно и мисълта ни променя също. Допълнително тя поражда и визуализации. Ако искате да си повярвате, че магията работи, отделете 10 минути на ден да разсъждавате над това. Убеждавайте се, че е така и мислете над темата и разтягайте локуми в главата си. Повярвайте ми ще ви дойдат много полезни прозрения и идеи. Всичко това остава във вас, като убеждение. Ако желаете да сте по-уверен - това първо трябва да се случи в главата ви! Нищо на готово не получаваме в този свят и всеки получава заслуженото. Вкарайте в главата си мисли и принципи, в които искате да вярвате. Бях чел някъде, че Тесла е казал, че всяко негово изобретение - първо е проработило в главата му. В горе изложените мисли аз виждам мъдростта на цяла книга и то от добрите. Не е нужно да ни се дават отговорите готови, ако знаем как функционираме и да се манипулираме. Това си е вид магия и действа!
|
Винаги трябва да прокарваме това,което ще правим през мисълта и сърцето си и тогава да действаме.Така изграждам и мислоформата на желаното от мен да се случи,представям си го като вече станало.За промяната на преживяванията-преди много преживявах,може би,си забелязал,че съм емоционална:но се опитвам да търся смешната страна на нещата.Така и по -малко се натоварвам психически,а и смехът е здраве.А ако промяната на субмодалностите е свързана с промяна на ценностната ни и морална система и на принципите ни,тогава :)?Между другото,има някакъв проблем в момента и не мога да отворя съобщенията,за да ти отговоря.
|
О, и аз ги преживявам и съм емоционален. Това, че ги пиша тези неща, не означава че изпълнявам всичко или го мога.
На въпроса ти, за промяната и ценностите ще те върна към урок 3, където разискахме йерархията на ценностите ни. В зависимост от това на кое място в йерархията ти е тази ценност сама си преценяваш дали да промениш спомена/субмодалностите в него. Разбира се, че всеки си има принципи и трябва да си ги спазваме. Тук говорим за неща, които искаме да променим и ни пречат. Винаги има някаква жертва, както вече говорихме в друга твоя тема ![]() ![]() Общо взето повечето теми, за които пишем се припокриват и имат общо по между си, което е много добре. Непривързаност/небезинтерес и смехът трябва да се добавят във всяка гледна точка, за да избягаме от егото и филтрите си.
|
Да,те преливат от една в друга тема.Когато се появи нова,тя допълва старите.И макар моите да не са на толкова научна основа,те с други думи и термини обясняват същото,като в твоите теми.Забелязала съм,че колкото повече време минава от един гаден спомен и се опитваш да го скриеш някъде в съзнанието си,толкова по-трудно се работи с него.Като със старите хронични болести,на които не се обръща внимание-те се задълбочават.Връщането към такива спомени е доста болезнен процес.По тази причина избягвам напоследък да се връщам много назад.Предпочитам да правя преглед на деня и анализ ден за ден или най-много за няколко дни назад,защото не е така травмиращо.За лошите качества-и аз ги имм.Гордостта у мен е прекомерна :))),това ми пречи понякога в общуването,особено с лица от противоположния пол,о поне съм го осъзнала и го признавам.Оправдавам я с морални устои.
|
| |||