Forum moderator: Nihil, Occult |
Форум - Архив на Okultno.info Форум Магия Самоусъвършенстване Човекът в магьосника |
Човекът в магьосника |
От известно време мисля върху един въпрос-може ли лош (в библейския смисъл) човек да бъде добър магьосник? Има практики, ритуали, заклинания и всички те могат да бъдат научени. Но прави ли ни това силни-този път в смисъл на магически силни?
Намерението и неговото владеене е в основата на магическата практика. То изисква особен вид концентрация и дори и тогава, ако практикуващият няма достатъчен контрол, то се превръща в едно обикновено силно пожелаване нещо да се случи. Човешко пожелаване, не магическо. За да стане такова, е необходима и вътрешна празнота, някои я наричат свобода. А това противоречи на всякакви елементарни и дребнави човешки желания и страсти. Тогава има ли среден път? Не е ли това смирението, към което повечето религии приканват? Контролът също е широко застъпен-по един или друг начин, а какво е самоконтрол? Да не правиш или правиш нещо, после-да (не) мислиш нещо, после да (не) чувстваш нещо. Докато накрая собствените ти желания и страсти нямат такова значение, енергията, която е била заета да поддържа и обслужва егото, вече е свободна, и точно тя се превръща в добър помощник в магията Added (2014-05-02, 10:45 AM)
|
Точно така, това е безкраен процес, няма момент, в който доволно да се "потупаме по рамото". Естествено, малко са тези, които успяват да са безупречни, но важното е да се опитваме. Затова и хора, в които страстите са силни, егото е все още неконтролируемо, едва ли биха могли да упражняват ефективно магия. Макар че ми хрумват изключения-ако използваме страстите си съвсем съзнателно като "закваска", резултатите са приемливи.
|
|
От известно време мисля върху един въпрос-може ли лош (в библейския смисъл) човек да бъде добър магьосник? За магията всичко зависи от конкретната система, в някои системи е необходимо спазването на някакви морални принципи, а в други не. Магията е преди всичко контрол на ума и емоциите, познаване на дадени природни принципи и умението да се навлиза и работи в променени състояние на съзнанието.
|
За направата на успешно проклятие, например много често са необходими злоба, гняв и всякакви други негативни емоции. Много от черните магове са злобни хора по природа и при това измежду тях има доста способни магове. Да, злобния човек може да бъде маг. Колкото до контрола на емоциите- злобата има малко отношение. Злобния човек може да контролира емоциите си не по-зле от добрия или който и да е друг човек, а често и по-добре. Може да злобен, зъл човек и въпреки това с години да планира търпеливо удар или отмъщение спрямо някого чакайки удобния момент изпипвайки всички подробности и прочие. Спомни също така и че във фолклора и приказките образите на магьосника и вещицата много често са "зли".
|
"Злобен" не значи "нетърпелив", няма противоречие
В приказките добрите магьосници са феи и вълшебници-има алтернатива Това за черните магове-възможно е, обаче каква ли ще е тази магия, подплатена с негативни емоции-вероятно да навредиш на някой, нечии планове, успехи...вместо да използваш енергията да пътуваш в пространството примерно. Тоест-да имаш избор между безкрайни нови светове (е, все пак са краен брой, ама са много) и нещастието на някой, и ти да избереш нещастието на някой Не че е невъзможно, просто ми се струва безумно...
|
Да не се впускам в излишни дискусии, по-горе казах, че всичко зависи от конкретната система - няма общовалидни морални правила.
Eто ти нещо, което бях писал преди време на друго място - мисля, че имаше нещо по въпросите, които те вълнуват в тия писания . http://okultno.info/forum/6-132-1 http://okultno.info/forum/6-133-1
|
Бих могъл, но това е голям обем от информация, чието излагане никак не е лесно, а и форумите не са места където да се пишат трактати.
Можеш да прочетеш книжките на Ивомир ( http://online.cogitalnost.com/ ) например, ако те интересуват такива неща. Човекът се е опитал в няколко книги да обясни тези принципи. Разбира се не е единствения автор има и много други писали на подобни теми.
|
Да, и така става, мерси
Аз по принцип съм привърженик на простите неща, понякога е много трудно да се каже нещо с 2-3 изречения, в такива случаи прости и обозрими примери от живота много помагат Added (2014-05-04, 11:24 PM)
|
Продължавам да си мисля, че гениалните неща са прости. Пример-ябълката и Нютон, не са нужни хиляди думи. ![]() Нещата никога не прости, колкото и да изглеждат прости на пръв поглед. Пример - котката и Шрьодингер, думите не стигат - трябват и математически уравнения. ![]()
|
|
''"Контрол на ума и емоциите"-ето
Как един злобен човек си контролира емоциите, способен ли е, може ли да е маг?'' - нямам личен опит с магии,но интереса ми се води от разни хвъркати мисли,обяснения и т.н,често водени от моите представи,усещания служещи за обяснение . емоциите не пречат,но могат да сменят обекта,или да включат повече от един обект,към който е насочена ''магията,мисълта'' оф-непозната матирия,с неподходящ израз от мен. но ще обясня какво имам предвид. мага си е маг той ще си свърши работата със или без емоции мисля че ако от него е поискано от второ лице работа,към трето-а второто лице по някакъв повод,закачило личното мнение,възприятие ли,незнам- у мага,и така мага има причина вече да е ''обвързан'' с втория,поръчителя-то било негатив или положителен заряд ще влия е над третия обект,както и над втория. като намеса,непожелана,но и неовладяна да се сбъдне-лепнала се на мага ,ей така тази допълнителна емоция (излишна)наместо да влияе над третия-той ще поръси и втория обект. пробойна при мага,но ако мага е защитен ,няма да има проблем самия той. друго което се сещам-първата искрица на пожеланото е важно,още преди да си станал знаещ и практикуващ маг,личния мутив който те е докарал на пътя на маговете...религиите могат само да обременяват съвестта на човека,не на мага... така си обяснявам нещата,не че ги разбирам...все търся някакви обяснения,мистика /рационал.
|
| |||