• Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Forum moderator: Nihil, Occult  
Човекът в магьосника

PostАвтор: sparrow » петък, 2014-05-02, 10:45 AM » Пост # 1

От известно време мисля върху един въпрос-може ли лош (в библейския смисъл) човек да бъде добър магьосник? Има практики, ритуали, заклинания и всички те могат да бъдат научени. Но прави ли ни това силни-този път в смисъл на магически силни?
Намерението и неговото владеене е в основата на магическата практика. То изисква особен вид концентрация и дори и тогава, ако практикуващият няма достатъчен контрол, то се превръща в едно обикновено силно пожелаване нещо да се случи. Човешко пожелаване, не магическо. За да стане такова, е необходима и вътрешна празнота, някои я наричат свобода. А това противоречи на всякакви елементарни и дребнави човешки желания и страсти. Тогава има ли среден път? Не е ли това смирението, към което повечето религии приканват?
Контролът също е широко застъпен-по един или друг начин, а какво е самоконтрол? Да не правиш или правиш нещо, после-да (не) мислиш нещо, после да (не) чувстваш нещо. Докато накрая собствените ти желания и страсти нямат такова значение, енергията, която е била заета да поддържа и обслужва егото, вече е свободна, и точно тя се превръща в добър помощник в магията

Added (2014-05-02, 10:45 AM)
---------------------------------------------
В източната литература съществува т.н. истинско и фалшиво его. Кастанеда говори за самомнение. Както и да го наричаме, става въпрос за едно и също. Как да се преборим с него? То е толкова дълбоко в нас, че дори не можем да разберем кога сме истински и кога се борим да покажем или защитим егото си. Каквато и стратегия да изберем, всичко започва с наблюдение, наблюдение и забелязване на ситуациите, в които попадаме, хората, които срещаме, емоциите, които изпитваме. Всяка външна провокация може да бъде използвана по изключително благоприятен за бъдещия магьосник начин-колкото по-уязвени сме, толкова по-ясно можем да различим демонстрациите на егото ни. А различим ли го, тогава можем да изберем или изработим стратегия за справяне с него. Добре е винаги да помним защо-енергията е всичко във вселената, тя е това, което искаме.

PostАвтор: ananda » събота, 2014-05-03, 4:22 PM » Пост # 2

Борбата с егото е непрекъсната .Процеса ,пътя задължително започва навътре в себе си .Всяка религия под ,,правият текст,, си е стройна магическа подготовка.Без самонаблюдение ,без разбиране и без празнота е трудно да се постигне каквото и да е магическо нещо.

PostАвтор: sparrow » събота, 2014-05-03, 11:58 PM » Пост # 3

Точно така, това е безкраен процес, няма момент, в който доволно да се "потупаме по рамото". Естествено, малко са тези, които успяват да са безупречни, но важното е да се опитваме. Затова и хора, в които страстите са силни, егото е все още неконтролируемо, едва ли биха могли да упражняват ефективно магия. Макар че ми хрумват изключения-ако използваме страстите си съвсем съзнателно като "закваска", резултатите са приемливи.

PostАвтор: ananda » неделя, 2014-05-04, 1:52 AM » Пост # 4

За страстите се иска майсторски клас ,там е по сложно някак.

PostАвтор: bezimenen » неделя, 2014-05-04, 7:28 PM » Пост # 5

Quote sparrow ()
От известно време мисля върху един въпрос-може ли лош (в библейския смисъл) човек да бъде добър магьосник?
Не бъркайте магията с морална система. Морала има социални функции, а не религиозни или магически. Това, че религиите предписват спазването на определени морални принципи е защото те изпълняват и социални функции на регулиране на взаимоотношенията между хората в даденото общество. Например в библейския декалог повечето от заповедите имат точно социален, а не религиозен характер. Просто формата на управление по онова време е теокрация - няма разделение между религиозна и светска власт  и така на дадени морални принципи се дава "божествена" санкция.

За магията всичко зависи от конкретната система, в някои системи е необходимо спазването на някакви морални принципи, а в други не. Магията е преди всичко контрол на ума и емоциите, познаване на дадени природни принципи и умението да се навлиза и работи в променени състояние на съзнанието.

PostАвтор: sparrow » неделя, 2014-05-04, 7:43 PM » Пост # 6

"Контрол на ума и емоциите"-ето
Как един злобен човек си контролира емоциите, способен ли е, може ли да е маг?

PostАвтор: bezimenen » неделя, 2014-05-04, 8:16 PM » Пост # 7

За направата на успешно проклятие, например много често са необходими злоба, гняв и всякакви други негативни емоции. Много от черните магове са злобни хора по природа и при това измежду тях има доста способни магове. Да, злобния човек може да бъде маг. Колкото до контрола на емоциите- злобата има малко отношение. Злобния човек може да контролира емоциите си не по-зле от добрия или който и да е друг човек, а често и по-добре. Може да злобен, зъл човек и въпреки това с години да планира търпеливо удар или отмъщение спрямо някого чакайки удобния момент изпипвайки всички подробности и прочие. Спомни също така и че във фолклора и приказките образите на магьосника и вещицата много често са "зли".

PostАвтор: sparrow » неделя, 2014-05-04, 8:31 PM » Пост # 8

"Злобен" не значи "нетърпелив", няма противоречие
В приказките добрите магьосници са феи и вълшебници-има алтернатива
Това за черните магове-възможно е, обаче каква ли ще е тази магия, подплатена с негативни емоции-вероятно да навредиш на някой, нечии планове, успехи...вместо да използваш енергията да пътуваш в пространството примерно.
Тоест-да имаш избор между безкрайни нови светове (е, все пак са краен брой, ама са много) и нещастието на някой, и ти да избереш нещастието на някой
Не че е невъзможно, просто ми се струва безумно...

PostАвтор: bezimenen » неделя, 2014-05-04, 8:48 PM » Пост # 9

Да не се впускам в излишни дискусии, по-горе казах, че всичко зависи от конкретната система - няма общовалидни морални правила.

Eто ти нещо, което бях писал преди време на друго място - мисля, че имаше нещо по въпросите, които те вълнуват в тия писания .

http://okultno.info/forum/6-132-1
http://okultno.info/forum/6-133-1

PostАвтор: sparrow » неделя, 2014-05-04, 8:52 PM » Пост # 10

Да, прочетох, благодаря
Би ли могъл да ми обясниш казуалните принципи на вселената по някакъв по-достъпен начин?

PostАвтор: bezimenen » неделя, 2014-05-04, 9:40 PM » Пост # 11

Бих могъл, но това е голям обем от информация, чието излагане никак не е лесно, а и  форумите не са места където да се пишат трактати.

Можеш да прочетеш книжките на Ивомир (  http://online.cogitalnost.com/ ) например, ако те интересуват такива неща. Човекът се е опитал в няколко книги да обясни тези принципи. Разбира се не е единствения автор има и много други писали на подобни теми.

PostАвтор: sparrow » неделя, 2014-05-04, 11:24 PM » Пост # 12

Да, и така става, мерси
Аз по принцип съм привърженик на простите неща, понякога е много трудно да се каже нещо с 2-3 изречения, в такива случаи прости и обозрими примери от живота много помагат

Added (2014-05-04, 11:24 PM)
---------------------------------------------
Само секунда отклонение-тази теория изглежда като смесица от 202 други научни и религиозни твърдения, като сама по себе си нищо не доказва и обяснява. Не ангажирам никой с мнението си, но не видях къде са основните й постулати. Продължавам да си мисля, че гениалните неща са прости. Пример-ябълката и Нютон, не са нужни хиляди думи.

PostАвтор: bezimenen » понеделник, 2014-05-05, 8:25 PM » Пост # 13

Quote sparrow ()
Продължавам да си мисля, че гениалните неща са прости. Пример-ябълката и Нютон, не са нужни хиляди думи.
Похвално занимание. Препоръчва се да се извършва под дърво със зрели ябълки.  tongue

Нещата никога не прости, колкото и да изглеждат прости на пръв поглед. Пример - котката и Шрьодингер, думите не стигат - трябват и математически уравнения. cool

PostАвтор: sparrow » понеделник, 2014-05-05, 9:06 PM » Пост # 14

Хаха-с котката е даже забавно
Котка

PostАвтор: Azula » неделя, 2014-07-06, 9:48 AM » Пост # 15

''"Контрол на ума и емоциите"-ето
Как един злобен човек си контролира емоциите, способен ли е, може ли да е маг?''

- нямам личен опит с магии,но интереса ми се води от разни хвъркати мисли,обяснения и т.н,често водени от моите представи,усещания служещи за обяснение .

емоциите не пречат,но могат да сменят обекта,или да включат повече от един обект,към който е насочена ''магията,мисълта''
оф-непозната матирия,с неподходящ израз от мен.
но ще обясня какво имам предвид.
мага си е маг
той ще си свърши работата със или без емоции
мисля че ако от него е поискано от второ лице работа,към трето-а второто лице по някакъв повод,закачило личното мнение,възприятие ли,незнам- у мага,и така  мага има причина вече да  е ''обвързан'' с втория,поръчителя-то било негатив или положителен заряд ще влия е над третия обект,както и над втория.
като намеса,непожелана,но и неовладяна да се сбъдне-лепнала се на мага ,ей така
тази допълнителна емоция (излишна)наместо да влияе над третия-той ще поръси и втория обект.
пробойна  при мага,но ако мага е защитен ,няма да има  проблем самия той.

друго което се сещам-първата искрица на пожеланото е важно,още преди да си станал  знаещ и практикуващ маг,личния мутив който те е докарал на пътя на маговете...религиите могат само да  обременяват съвестта на човека,не на мага...

така си обяснявам нещата,не че ги разбирам...все търся някакви обяснения,мистика /рационал.

• Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Search:

Статистика

Copyright

Okultno.info не носи отговорност за споделената информация под формата на статии и мнения във форума. Използваме свободно разпространени линкове в интернет за представените видеоклипове и е-книги тук.

За контакти

За да се свържете с нас използвайте формата за контакт или ни пишете на
okultno.info@ mail.bg